MWC 2016: realitat virtual, internet de les coses i 5G

El dilluns 22 de febrer, va començar el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona. Diumenge, però, alguns dels gegants de la tecnologia ja havien començat a presentar les seves novetats. LG va presentar un smartphone modular de gamma mitjana-alta amb bateria extraïble, la coreana Samsung va presentar -en un esdeveniment espectacular a nivell tècnic i visual- els nous models de la sèrie Galaxy: el Galaxy S7 i el Galaxy S7 Edge, i Huawei va presentar el Mate Book, un híbrid tauleta-ordinador amb sistema operatiu Windows 10. Aquestes tres novetats només són un petit recull dels productes que s’han presentat en dos dies. A la llista hi podríem incloure una nova sèrie de telèfons Sony Xperia (Xperia X) i diverses càmeres que graven en alta definició i en 360º.

Sensor NFC grfe

Sensor NFC de grafè

Internet de les coses (IoT): tot ha d’estar connectat

A part de dispositius físics, s’han presentat milers d’aplicacions amb sensors i aparells connectats que (diuen) ens faran la vida molt més senzilla i eficient. La gran majoria passen per alguna modalitat d’internet de les coses, que pretén fer que els objectes estiguin connectats, ens donin informació i facin una cosa o una altra en funció de les circumstàncies. Posem exemples: Vodafone està presentant un aparador interactiu amb realitat augmentada, que podria analitzar qui l’està mirant i ensenyar una informació o una altra en funció dels interessos de la persona. Intel ha presentat una sèrie de solucions de connectivitat dissenyades especialment per IoT que permeten connectar objectes amb telèfons, tauletes i ordinadors. Durant aquests dies s’ha parlat molt de NB-IoT (Narrow band IoT), que permetrà connectar els objectes en infraestructures de xarxa ja existents (així no caldrà esperar que arribi el 5G) de manera més eficient, fent que la bateria duri uns deu anys.

mobile world congress WhatIf

Punt de llibre de WhatIf al Mobile World Congress

No tot són mòbils

En aquest congrés hi ha coses per a tothom. A part de la tecnologia de consumidor (dispositius mòbils, aparells connectats) hi ha centenars d’estands de xarxes de telecomunicacions i antenes, així com també sales de reunions on les empreses fan els seus negocis. Així doncs, també hem trobat una línia de productes i serveis que encaixa força bé amb el que esteu acostumats a llegir en aquesta pàgina.

Medicina i salut connectades

La tecnologia està present a pràcticament tots els àmbits, i el mèdic i el de la salut no en són una excepció. Epson, el conegut fabricant d’impressores que s’està obrint camí en altres mercats, va presentar un nou model de les seves ulleres intel·ligents Moverio, les BT-300. Aquestes ulleres tenen una càmera frontal de 5MP, pesen menys que les anteriors i asseguren que la bateria els dura més. Les aplicacions que tenen aquestes ulleres són tant variades com fascinants. Alguns exemples: un sistema d’escriptura en un dispositiu mòbil basat en eye-tracking per a persones amb discapacitats motrius; un assistent d’operació per als quiròfans, on el metge que està operant pot veure informació útil o gràfics a través de la realitat augmentada, tenint així accés a molta més informació sense apartar la vista del pacient.

Ferula electroestimuladors

Fèrula amb electroestimuladors

L’empresa Ivyhealth està presentant un seguit de productes de “salut connectada”: termòmetres per a nens que són braçalets, fent que el seu ús sigui més senzill; un aparell que et permet agafar-te una mostra de sang i a través d’un sensor calcula i t’ensenya els nivells de glucosa i colesterol, podent-los registrar per fer-ne un seguiment a través de la seva aplicació; un tensiòmetre que es connecta per Bluetooth amb l’aplicació mòbil i que permet a l’usuari fer-se un seguiment de la tensió.

Al 4YFN (4 years from now) a la Fira de Montjuïc també hi havia propostes molt interessants. Per exemple, hi vam trobar l’empresa Exovite, que presentava un sistema per la rehabilitació de lesions: format per un escàner 3D que agafa la imatge exacta de l’extremitat del pacient, un software que genera un model 3D de la fèrula necessària i finalment una impressora 3D que la construeix a la mida del pacient. A més a més, aquest sistema inclou un electroestimulador de baixa freqüència que es pot utilitzar des del primer dia de la immobilització, aconseguint una recuperació més ràpida. També porta un software que permet al metge dirigir el tractament del pacient des de casa seva.

El grafè, la nova revolució

Al pavelló 8 de la fira hi va haver tot un espai dedicat al grafè. Durant els últims anys s’ha anat descobrint que el grafè té tantes propietats que podria ser el material del futur. I com que el futur passa per la tecnologia, tot apunta a que el grafè tindrà un paper molt important en diversos aspectes de les tecnologies mòbils. En aquest espai dedicat al grafè, s’hi poden veure diverses aplicacions, sorgides d’empreses i centres de recerca. Entre elles, antenes NFC (Near field communication) flexibles fetes amb grafè, que es poden incrustar en materials com el plàstic i que podrien servir per fabricar els wearables del futur, entre moltes altres aplicacions; una bateria externa que es carrega en 5 minuts gràcies a l’alta conductivitat d’aquest material; una tinta conductiva que es pot imprimir en molts tipus de materials (fins i tot en teixits). I aquests exemples només són algunes de les aplicacions que ja estan implementades. També se’n podíen trobar algunes una mica més futuristes, però igual de fascinants, com per exemple un element que es podria introduir a dins del cervell d’un pacient amb epilèpsia i que seria capaç d’enviar un missatge al mòbil de la persona quan aquesta estigués a punt de patir un atac epilèptic per així aturar el vehicle en cas que estigués conduint.

Microscopi

Microscopi relacionat amb la descoberta del grafè

…a més a més

Dos grans destacats d’aquesta edició del MWC són, sens dubte, la realitat virtual i els cotxes connectats. Els cotxes connectats ja els coneixem, i cada vegada són més freqüents: aniran equipats amb sensors i aplicacions connectades que permetran saber l’estat del vehicle, de la carretera i inclús comunicar-se entre ells. Els conductors i usuaris d’aquests tipus de cotxe podran comunicar-s’hi amb aplicacions mòbils o a través de la seva pròpia veu, donant ordres parlades. I això només està començant. Anirem veient quina és l’evolució.

La realitat virtual s’està obrint camí amb molta força: almenys Samsung, LG i Sony han presentat les càmeres que graven a 360 graus, de manera que el que es capti amb elles es podrà veure a través d’ulleres de realitat virtual. Un producte (les ulleres) que tampoc ha faltat en aquesta edició del congrés: es podien veure ulleres de realitat virtual a molts dels estands, que presentaven experiències immersives força espectaculars. De fet, LG va presentar el diumenge les seves ulleres LG 360 VR, una mica menys voluminoses que les conegudes Gear VR de Samsung. Un toc entretingut: a l’estand de Samsung hi havia el “Gear VR Theatre with 4D”, on els assistents podien experimentar la sensació de pujar a una muntanya russa d’un parc d’atraccions de Califòrnia amb unes Gear VR i uns seients que es movien seguint la trajectòria de l’atracció. L’experiència va triomfar molt entre els assistents, i la veritat és que la immersió estava molt ben aconseguida. A banda de les infinites aplicacions de la realitat virtual en entreteniment (videojocs, televisió, cinema), també s’han presentat aplicacions més quotidianes com per exemple, comprar en un supermercat virtual des de casa amb unes ulleres.

Equip de comunicació de WhatIf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s